Asset management: wat is het en hoe werken de bedrijven op dit gebied

In de context van de financiële markt is asset management de naam die wordt gegeven aan de activiteit van het beheer van het vermogen van een persoon of onderneming.

De praktijk van het asset management kan worden uitgevoerd door de belegger zelf of door een gespecialiseerde onderneming die wordt ingehuurd om de dienst te verrichten.

In dit artikel leert je wat asset management is en hoe de bedrijven werken die deze dienst aanbieden. Kijk hier eens naar!

Wat is asset management?

De term “asset management” omvat alle diensten die verband houden met het beheer van het vermogen van een belegger.

Eigen vermogen omvat geld, onroerend goed, uitrusting en investeringen op de financiële markten, dat wil zeggen alles wat als een activum kan worden beschouwd.

Met andere woorden, asset management wordt door een cliënt ingehuurd om zijn of haar beleggingsfondsen te beheren en beslissingen te nemen over hoe deze moeten worden belegd.

In het algemeen is het hoofddoel van asset management het bieden van een maximaal rendement aan zijn cliënten. Het is aan de beheerder om de portefeuille en het profiel van elke cliënt te evalueren om te investeren in de ideale toepassingen.

In principe belet niets een persoon om zelf zijn of haar vermogen te beheren en zelf te beleggen.

Zonder de nodige kennis en tijd om zijn beleggingen te volgen, zal hij echter veel meer aan marktrisico’s worden blootgesteld dan wanneer hij een asset management inschakelt.

Hoe werkt asset management in de praktijk?
In de praktijk is asset management het “uitbesteden” van een beleggingsportefeuille.

Met andere woorden, in plaats van zelf de markt te volgen, huurt de cliënt een bedrijf of een professional in om voor hem beslissingen te nemen.

Door deze dienst te contracteren, tekent de cliënt een beding waarbij hij een beheerder machtigt zijn vermogen te verplaatsen zoals het hem het beste uitkomt.

De doelstellingen van elke belegger verschillen naar gelang van zijn profiel. Het is van essentieel belang dat de beheerder weet hoeveel risico zijn cliënt bereid is te nemen en hoeveel rendement hij verwacht.

Een moedigere belegger kan bijvoorbeeld de voorkeur geven aan risicovolle activa, zoals aandelen, cryptocurrencies of futures.

Anderzijds kan een meer conservatieve belegger een asset management inhuren enkel en alleen om zijn vermogen door de jaren heen te beschermen.

In dat geval moet de beheerder voorrang geven aan beleggingen in vastrentende of wisselkoersbeschermende fondsen, die de activa bijvoorbeeld beschermen tegen wisselkoersschommelingen.

Verschil tussen asset management en beleggingsmakelaar
Er bestaat een veel voorkomende verwarring tussen de specifieke kenmerken van een beleggingsmakelaar en asset management. Betekenen de twee termen immers hetzelfde? Het antwoord is nee.

Met een beleggingsmakelaar handelt de cliënt rechtstreeks op de markt zonder de hulp van een professional om beslissingen te nemen, terwijl asset management de taak op zich neemt om de fondsen van de cliënt te beheren.

Niets belet een beleggingsmakelaar om extra adviesdiensten aan te bieden, maar de uiteindelijke beleggingsbeslissing wordt altijd door de cliënt genomen

In het geval van een asset management wordt het managementteam rechtstreeks verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen voor de cliënt en voor het op regelmatige basis verslag uitbrengen aan de cliënt.

Asset management in de praktijk
Als een cliënt bijvoorbeeld een deel van de fondsen wil aanwenden om een noodreserve aan te leggen, is het van cruciaal belang dat de portefeuille activa met een laag risico en een hoge liquiditeit bevat, die onmiddellijk kunnen worden afgelost.

Anderzijds, voor een belegger die alleen het genereren van passieve inkomsten op lange termijn wil garanderen, kan het vermogensbeheer het grootste deel van zijn activa beleggen in obligaties op langere termijn of in onroerend-goedfondsen.

Samenvattend kan worden gesteld dat asset management altijd aandacht moet hebben voor de specifieke behoeften van elke belegger, en ook een zekere mate van diversificatie van elke portefeuille moet aanhouden om de blootstelling van elke cliënt aan marktrisico’s te beperken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *