Hometrainer onderhouden, hoe doe je dat?

Sporten is als onderhoud voor je lichaam. Maar de machines die je helpen in vorm te blijven, hebben ook wat onderhoud nodig. Bij hometrainers is het niet anders. Ze hebben net als elke andere machine onderhoud nodig en hier leest je hoe je dit goed doet.

Maak de fiets schoon

Begin met het schoonmaken van de fiets. Bij elke training zweet je. Hoeveel je je gezicht ook afveegt, veel van dat zweet komt op de hometrainer terecht. Zweet is een van de grootste vijanden van fitnessapparatuur, geloof het of niet. En hometrainers zijn vooral gevoelig omdat je er veel tijd aan besteedt terwijl je cardio doet, wat betekent dat de gebruikers veel zweten.

Zweet is eigenlijk bijtender dan alleen water. Dus als je het te lang op metaal laat liggen, kan dit schade veroorzaken, vooral na verloop van tijd. De beste manier om na een training gemakkelijk schoon te maken, is door antibacteriële doekjes te gebruiken. Houd gewoon een doos bij de hand in de buurt van je hometrainer en de kans is veel groter dat je hem daadwerkelijk schoonmaakt dan wanneer je een emmer water moet halen.

Maak de ruimte schoon

Het schoonmaken van de hometrainer is geweldig en noodzakelijk. Maar vergeet niet om de ruimte rond de fiets schoon te maken. Als er veel stof en vuil in de ruimte rond de fiets zit, zit hij er zo op. Een opeenhoping van stof kan veel problemen veroorzaken, vooral als het in de bewegende delen komt.

Door er gewoon omheen te stofzuigen, voorkomt je dat er veel stof in de machine terechtkomt.

Overweeg ook om de hometrainer op een rubberen mat te zetten in plaats van op de karpet. Een rubberen mat zorgt ervoor dat er veel minder stof op de fiets komt, omdat tapijt stof kan afgeven.

Zit- en voetbanden

De eerste en gemakkelijkste controle zijn de zit- en voetriemen. Controleer op scheuren en slijtage. Door ze schoon te houden, kan de levensduur worden verlengd. Een gebarsten en versleten zadel kan echt afbreuk doen aan het comfort tijdens het zitten op de fiets.

De voetriemen houden je voeten dicht bij de pedalen voor een optimale krachtoverbrenging. Je wilt niet dat ze breken tijdens een training, omdat je jezelf zou kunnen bezeren. Ze gaan behoorlijk lang mee, dus met regelmatige controles kun je zien of ze op weg zijn naar buiten.

Richters

De meeste hometrainers hebben een paar afstellers zodat je alles naar wens kunt afstellen. Meestal bestaan ​​de regelaars uit; Een framefitting, een stuk dat in een gat in het frame wordt geschroefd en de rest van de regelaar vasthoudt. Een trekpen en een veer om de pen terug te brengen.

Verstellers moeten strak zijn, maar nog steeds bewegen. Zorg ervoor dat het framebeslag stevig in het frame is gemonteerd. Als ze niet stevig in het frame zitten, loop je het risico de draden te verwijderen. Een sleutel kan gemakkelijk losse fittingen aandraaien. Als de trekpin niet soepel beweegt, trek hem dan naar buiten en spuit een beetje smeermiddel op de pin. Dat zou het probleem moeten oplossen.

Pedalen

Een van de belangrijkste puzzelstukjes van een hometrainer zijn de pedalen. Ze moeten stevig worden vastgemaakt en vrij kunnen bewegen.

Het komt niet vaak voor dat er iets misgaat met de pedalen, maar omdat ze zo’n integraal onderdeel zijn van een werkende fiets, is het belangrijk om deze in goede staat te houden.

Stap gewoon op de fiets en kijk of alles strak en soepel aanvoelt. Als er trillingen door de pedalen worden gevoeld, kan het nodig zijn deze aan te spannen. Om dit te doen, heb je een speciale sleutel nodig, een pedaalsleutel. Als je het eenmaal doorhebt, wordt het een stuk makkelijker om het pedaal in te vetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *