Bedrijfsfitness via de WKR regeling

De werkkostenregeling wordt ook wel afgekort als WKR. Normaliter is valt alles wat de werkgever aan de werknemer verstrekt of vergoedt onder het loon. De overheid heeft jaren geleden de werkkostenregeling opgezet, die ervoor zorgt dat de werkgever bepaalde vergoedingen en voorzieningen mag verstrekken aan de werknemer zonder dat het wordt belast op het loon van de werknemer.

WKR

De werkgever mag maximaal 1,7 procent van het fiscale loon tot een bedrag van €400.000 plus 1,18 procent van het restant van die loonsom inzetten voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Dit wordt ook wel de ‘vrije ruimte’ genoemd. Bovengenoemde houdt in dat je als werkgever geen loonbelasting betaald. Kom je over bovengenoemd percentage, dan betaal je wel heffing van 80%. Je maakt als werkgever immers meer kosten dan hiervoor weggezet kan worden.
De werkgever heeft vijf opties om vergoedingen van de werknemer weg te zetten. Hierbij denkend aan intermediaire kosten, nihilwaardering, kosten binnen de vrije ruimte of buiten de vrije ruimte en gerichte vrijstelling.

Bedrijfsfitness

Bedrijfsfitness valt onder de nihilwaardering. Deze waardering betekend dat de kosten die gemaakt worden voor aanschaffen van het abonnement onder eindheffingsloon wordt gezet en binnen de vrije ruimte van vergoedingen en bestedingen valt. Deze vrije ruimte wordt ook wel de totalitaire ruimte genoemd. De werkgever hoeft hierbij geen loonheffing te betalen over 1,7 procent van het totale brutoloonsom (forfait). Overigens moet de aangeboden fitness wel op de werkplek zelf plaatsvinden. Betreft het een abonnement op de sportschool? Dan valt de investering hiervan onder de vrije ruimte. Hierbij betaalt de werkgever wel iets aan belasting over het aanschaffen van de abonnementen.
De werkgever heeft wel als voordeel dat als hij alleen basis abonnementen aanschaft voor de werknemers, er vaak nog fiscale ruimte over is voor andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het aanschaffen van fietsen of laptops. Zo kan de werkgever de werknemers meer tegemoet komen wat betreft goede arbeidsomstandigheden.

Overige faciliteiten

Wordt bedrijfsfitness bij de werkgever aangeboden en kun je dit als werknemer in de sportschool uitoefenen? Dan moet je er wel rekening mee houden dat andere aangeboden faciliteiten zoals het gebruik van de zonnebank, sauna of andere aangeboden opties. Bedrijfsfitness betreft dus echt een basis abonnement.

Uitbreidingsmogelijkheden

Het is mogelijk dat de werkgever het abonnement voor jou als werknemer uitgebreider maakt, zodat je gebruik kunt maken van andere faciliteiten. De werkgever moet hier wel voor bijbetalen. De werkgever mag het basis abonnement onbelast vergoeden, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan. Als werknemer moet je namelijk twee overeenkomsten afsluiten. De ene overeenkomst betreft die met het sportcentrum en het basis abonnement. Het andere betreft de uitbreiding hierop. Als werknemer ben je niet verplicht om gebruik te maken van de aangeboden uitbreiding. Wil je dit niet, dan heb je dus geen toegang tot andere faciliteiten dat wordt aangeboden door de sportschool zelf.

Bedrijfsfitness als onderdeel van een Arboconvenant

Als laatst te benoemen is de voorziening die valt onder het arboconvenant. Hier kan de werkgever aanspraak op maken om bedrijfsfitness hieronder te laten vallen mits de arbeidsomstandigheden zodanig zijn dat de werknemer in de functie die hij uitoefent fit moet zijn door middel van het volgen van training. Hierbij kun je denken aan beroepsgroepen zoals de politie en brandweer.

Kortom, het loont de moeite om een fitnes abonnement aan te schaffen vanuit de zogeheten vrije ruimte. Zo houdt je als werkgever de werknemer fit en gezond, zowel mentaal als lichamelijk. En dit heeft natuurlijk een goede werking op de werkvloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *