Crosstrainer levensduur verlengen met goed onderhoud

We worden steeds gezondheid bewuster door goed te eten en regelmatig te bewegen. We doen er alles aan om in goede conditie te blijven. Miljoenen gaan er voor naar de sportschool, maar er zijn ook miljoenen die liever thuis trainen. Misschien ben jij een van die miljoenen die liever thuis traint om zo te genieten van je privacy en heb je een crosstrainer die jou van een sensationele work-out voorziet.

Een crosstrainer is een van de favoriete oefenmachines onder mensen die graag fitnessen. Buiten dat het niet alleen een geweldige cardiotraining is, train je ook een groot aantal spiergroepen. Kies je ervoor om een crosstrainer thuis te hebben, zul je deze ook moeten onderhouden om hem in goede staat te houden. Iemand die regelmatig traint weet dat uitgebalanceerde voeding, extra vitaminen en mineralen belangrijk zijn, anders val je uit elkaar. Zo heeft een crosstrainer ook af en toe onderhoud nodig, anders valt deze ook uit elkaar.

Smeermiddel van de fabrikant

Wordt je crosstrainer thuis geleverd met een bepaald soort smeermiddel, blijf deze dan altijd gebruiken. Een door de fabrikant goedgekeurd smeermiddel zal dan bij jouw model crosstrainer horen en wanneer deze opraakt, zul je hem direct kunnen bijbestellen. In de handleiding zal staan welke type smeermiddel wordt aanbevolen bij welk specifiek model. Typische smeermiddelen die vaak gebruikt worden zijn rood- of wit-lithium kogellagervet. Als de fabrikant ze niet heeft, kun je ze altijd vinden bij een autowinkel of een winkel voor fitnessapparatuur.

Gebruik nooit huishoudelijke vetten, oliën of andere smeermiddelen, die doen meer kwaad dan goed. Sommige oliën of vetten kunnen een chemische reactie aangaan met plastic, waardoor de machine stuk kan gaan of slechter gaat bewegen. Je hoeft niet veel smeermiddel aan te schaffen, omdat je bij gemiddeld gebruik slechts één keer per jaar hoeft te smeren. Bij intensief gebruik zul je het wat vaker moeten doen. Controleer daarvoor wel altijd de garantie of het mogelijk is om zelf te smeren, anders zul je het een servicemonteur moeten laten doen.

Preventief onderhoud voorkomt problemen

Het eerste wat je moet doen voor dat je aan je machine gaat werken is loskoppelen, voordat je hem gaat onderhouden. Hoewel je het apparaat alleen moet voortbewegen, is het toch verstandig elk risico te vermijden. Dus, stekker uit het stopcontact, een paar minuten laten staan, zodat je veilig kunt werken. Zorg dat je van tevoren het juiste gereedschap hebt. Het onderhoud hangt groten deels of van welk type je bezit. Blader daarom altijd in de bijgeleverde handleiding.

Het basisonderhoud van een crosstrainer is vaak diepgaander dan bij andere machines. Regelmatig zal deze moeten worden schoongemaakt, afgestoft en vastgezet moeten worden. Als je dit routinematig doet dan volgt alleen nog een basischecklist met items om te controleren, zoals:

 • Overkapping loshalen en schoonmaken
 • Binnenkant stofzuigen
 • Frame controleren
 • Voetsteunen controleren
 • Wieltjes en rolletjes inspecteren
 • Aandrijfriem controleren
 • Vliegwiel controleren
 • Elektrische verbindingen controleren
 • Schokabsorptie systeem inspecteren
 • Scharnierpunten smeren
 • Test alle elektronische functies, opdat er geen losse sensoren zijn
 • Losse bevestigingspunten vastzetten

Begin altijd met een visuele inspectie om eventuele breuken of vuilophoping op te sporen. Wielen, rollen en aandrijfriemen moeten goed worden afgeveegd, zodat je ze gelijk kunt controleren. Controleer de elektrische componenten om er zeker van te zijn dat alles goed vast zit. Merk je slijtage op aan een aandrijfriem of ander draaiend component, neem dan contact op met de leverancier om een nieuw onderdeel aan te schaffen. Wacht daar niet mee, aangezien de meeste draaiende componenten ingepakt en dus niet zichtbaar zijn. Een ongeluk door een plotseling defect wil niemand.

Schoonmaken na een work-out is een basistaak

Niet alleen stof en vuil moet je regelmatig verwijderen, het verwijderen van zweet hoort daar ook bij. Net als in de sportschool even een doekje met een reinigingsspray erlangs, om het gevallen zweet te verwijderen. Dit kan een belangrijk verschil maken in de conditie van je crosstrainer. Belangrijke gebieden om af te vegen zijn:

 • Handgrepen
 • Pedalen
 • Kunststof onderdelen
 • Bedieningsscherm

Onderhoud plegen aan een crosstrainer lijkt heel veel werk, maar is eigenlijk vrij eenvoudig. Het meeste is routinematig en zelfs als je niet veel ervaring hebt, zul je merken dat het controleren, schoonmaken, smeren en vastdraaien best eenvoudig is. In de bijgeleverde of online-handleiding vindt je alle eenvoudige reparaties die je met weinig ervaring of moeite kunt doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.