Cashmere trui? Ga voor PAUW!

Het is even een aankoop maar dan heb je ook wat. Ik ben normaal de truien van de Primark gewend maar dit is echt even hele andere koek. Zelf wil ik graag wat milieubewuster gaan leven en ben dus echt voor duurzame kleding. Cashmere maakt hier grondig gebruik van. Zoals de naam van het merk al zegt en doet vermoeden, is de trui gemaakt van een speciaal soort wol. Het wol dat gebruikt wordt is Kasjmier. Dit type wol is afkomstig van de Kasjmirgeit. Deze geit komt uit het Aziatische gedeelte van de wereld. Wist je dat het wol zelfs vernoemd is naar het gebied Kasjmir in India, China en Pakistan? Deze gebieden staan echter wel bekend voor de oorsprong van vele verschillende geitenrassen.

Deze Cashemere trui is ideaal voor de winter maar ook heerlijk voor in de lente. Wanneer je niet precies weet wat je aan moet doen, kun je het beste deze trui er bij pakken. Je hebt het dan gegarandeerd warm en zit niet te klooien met allerlei verschillende jassen. Ook valt deze trui prachtig te combineren met andere kledingitems en komt ook in verschillende kleuren. Ik vind de wol erg fijn en je kan echt merken dat het gemaakt is van goede kwaliteit. Het is een zachte en zeer fijne stof en dat is te danken aan de soepele vezels in de Kasjmirwol. De wol wordt gewonnen door de de ondervacht van de Kasjmirgeit. Maar de crème de la crème van het wol valt te vinden op de nek en de kin van de geit. Op de traditionele manier in India, Pakistan en China wordt dit gedaan door middel van kammen. Tegenwoordig gaat dit met machines en worden de geiten geschoren. Een nadeel van het wol van de bovenvacht is dat de vezels meer stugger zijn en dus moeilijker te verwijderen zijn dan het wol op bij de ondervacht. Daar zitten de fijnere vezels van het wol. Het innen van het wol gaat ook maar langzaam, aangezien er maar ongeveer 150 gram per keer gewonnen kan worden.

Zoals ik net al eerder beschreef, zijn de Cashmere truien in verschillende kleuren te koop. De geit komt namelijk voor in de kleuren: grijs, wit, bruin en zwart. Ook zijn er nog vele andere kleuren verkrijgbaar die niet de originele kleur van de geit hebben. Net als bij schapenwol kan Kasjmirwol ook geverfd worden. Ook zijn ze de truien makkelijk te wassen. Laat de trui gewoon weken in warm water van ongeveer 30 graden, gooi wat waspoeder in de teil en je trui is weer schoon. Een ritje in de wasmachine overleeft die helaas niet dus het moet wel op de oude manier. Dit is wel weer beter voor het milieu. Je verspilt hierdoor ook minder water dus het is wel fijn dat ik zo bewust bezig ben met al deze dingen.

De stof is dus goed om lekker warm te blijven en het voelt niet als een dikke deken op je lichaam. In tegendeel zelfs, het voelt als een soort sjaal. Je voelt amper dat er een stuk stof op je lichaam zit. Ik vind dat heel fijn want ik vind het vervelend als een trui veel weegt. Op deze manier kan ik ook gewoon warm zijn, zonder met veel moeite op straat te lopen.

Ik raad het dus echt aan om deze trui te kopen. Je bent dus duurzaam bewust bezig en denkt na over het milieu. Het is een flinke investering maar dan heb je er ook jaren plezier van. Het is makkelijk in gebruik en voelt niet zwaar op de huid. Ik vind het ook leuk dat het verschillende kleuren zijn en dus ook perfect in de lente gebruikt kan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.