Gootsteen ontstoppen met deze tips

Verstopte afvoer is erg vervelend

De afwas kan een flinke klus zijn. Als een vaatwasser ontbreekt en je met een teiltje de handafwas moet doen kan er tijdens voorspoelen hardnekkig vuil in de afvoer van de gootsteen. Je hebt de gootsteen ook voor het schoonmaken nodig. Het is belangrijk dat water goed door kan stromen. Anders komt de bak vol te staan met vies water. En dat wil niemand. Je kunt met diverse methoden de gootsteen ontstoppen.

Een plopper

Een traditionele en effectieve manier om je afvoer leeg te zuigen is door middel van een plopper. Deze worden sinds oudsher gebruikt om de gootsteen mee te ontstoppen. Je zorgt ervoor dat je de volledige hete kraan opendraait en heet water in de bak van de gootsteen laat lopen. Je zet vervolgens de zuignap van de plopper of het afvoerputje in de gootsteen. Het kan zijn dat je een dubbele afvoer hebt. Controleer dit en stop een washandje in het gedeelte dat niet verstopt zit. Hierdoor is er een goede drukverdeling zodat alleen het verstopte deel wordt leeg gezogen door middel van de zuigkracht van de plopper. Nu ga je de plopper bewegen zodat al het vuil wordt weggezogen uit de afvoerbuis. Als je de plopper weer van het putje afhaalt check je of het water goed doorstroomt.

Ontstoppen door middel van een pomp

Een wat moderne aanpak is het gebruik van een ontstoppingspomp. Je zult meer effect zien dan bij gebruik van de plopper. De pomp werkt op basis van zuig en perskracht waardoor alle resten die de ontstopping veroorzaken door middel van de pomp beweging de afvoer uit worden gewerkt. Een prop zal uit elkaar schieten door de zware druk op de ontstopping. Hierdoor kan het water weer wegstromen.

Ontstoppen met vloeistoffen

Vaak gebruikt men keukenazijn, vloeibare ontstopper of soda om de resten die de verstopping veroorzaken weg te werken. Daarnaast kun je zuiveringszout inzetten. Een vloeibare ontstopper werkt hierbij het meest effectief door het vuil te vernietigen en zonder de afvoer te beschadigen. Zorg ervoor dat je altijd werkt met rubberen handschoenen. Gootsteen ontstopper kan namelijk brandwonden op de huid veroorzaken. Doe zuiveringszout in de afvoer zodra je al het stilstaande water uit de bak hebt geschept. Verder kun je ook azijn uit een kopje in de afvoer gieten door deze af te sluiten met een stop. Laat het azijn zijn werk doen en kijk een aantal minuten later of het water weer een vrije doorstroom heeft. Spoel na met wat kopjes kokendheet water.

Een ontstoppingsveer toepassen

Een handige methode is een ontstoppingsveer. Je duikt hiervoor in het keukenkastje onder de afvoer. Je zorgt ervoor dat een emmer al het water op kan vangen die je onder de cifon zet in het keukenkastje onder de gootsteen. Je verwijderd de cifon door deze voorzichtig van de andere PVC buizen af te halen. Ook kun je deze demonteren met een waterpomp tang. Je maakt hem wat losser. Je zorgt ervoor dat je de verstopping op kunt sporen in de cifon. Deze maak je dan met de hand schoon. Daarna schroef je de cifon weer stevig vast. Check de doorloop. Een ander methode is de ontstoppingsveer. Dit doe door de cifon PVC buis die de muur verbind met de cifon, eerst te verwijderen. Je maakt dan deze horizontale buis schoon met een trekveer. Je duwt deze tot het einde in de buis. Vervolgens trek je een deel van de veer, tot 50 cm weer uit de PVC buis met vaste vergrendeling. Je pakt het handvat en draait deze mee met de klok. Je blijft doorgaan met trekken en draaien zolang de veer weerstand geeft. Zo verbind de veer zich met de plek van de verstopping. Je trekt vervolgens de veer samen met de verstopping de buis uit. Daarna monteer je het cifon en de PVC buis weer goed vast aan elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.