Hanglamp schoonmaken, hoe doe je dat?

Vieze, vettige of vervuilde hanglampen zijn voor veel mensen een ergernis. En terecht. Want als je hanglamp niet helemaal schoon is, ziet dat er onverzorgd uit. Maar dat niet alleen: als bijvoorbeeld het glas van je hanglamp een lange tijd niet goed is schoongemaakt, heb je last van een lamp die onvoldoende of onscherp licht geeft. Gelukkig kun je hanglampen goed en efficiƫnt schoonmaken. Maar hoe pak je dit aan? Wat is de beste manier om jouw hanglamp(en) te reinigen? De tips in dit blog gaan je hierbij helpen!

Het schoonmaken van glazen hanglampen: gebruik dit sopje!

De manier waarop je jouw hanglamp(en) het beste kunt schoonmaken, is afhankelijk van het basismateriaal waaruit de lamp bestaat. Heb je een of meer hanglampen met een glazen behuizing of met een glazen kap? Dan kun je het beste een schoonmaaksopje maken. Doe wat lauwwarm water in een emmer en voeg hier een kleine beetje ammoniak of azijn aan toe. Roer het sopje goed door. Belangrijk is om geen koekend heet water te gebruiken. Als je je glazen hanglamp met te heet water probeert te reinigen, loop je namelijk het risico op glas dat kapotgaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je de glazen kap van de hanglamp hebt schoongemaakt, is het zaak om het glas meteen af te drogen met een handdoek of een theedoek. Zo voorkom je dat er vlekken achterblijven. Het resultaat is een superschone en glasheldere hanglamp!

Belangrijk bij het schoonmaken van glazen hanglampen is om goed op te letten als er sprake is van gekleurd glas. Gekleurd glas kun je beter niet met water reinigen. Gebruik voor dit glas een doek en veeg het glas goed schoon. Ten slotte nog dit belangrijke advies voor het schoonmaken van glazen lampen: stop glazen kappen nooit in de afwasmachine. Niet allen worden ze dan snel dof, maar ook kunnen de glazen lampenkappen dan gemakkelijk breken.

Zo ga je te werk bij het reinigen van kunststof hanglampen

Veel moderne hanglampen zijn gemaakt van glas. Maar ook kunststof hanglampen zijn enorm populair en komen veel voor. Hoe maak je deze materiaalsoort goed schoon? Voor kunststof hanglampen heb je geen sopje nodig, zoals bij glas. Alleen water is voldoende om de lampenkappen af te neen en deze goed schoon te krijgen. Ook bij dit type hanglampen geldt dat het verstandig is om de kap na het schoonmaken meteen met een doek droog te vegen, om zo vlekvorming te voorkomen.

Heb je te maken met een kunststof hanglamp waar kleine, donkere plekjes op zitten? Dan is dat waarschijnlijk poep van vliegen of andere insecten. Dee lelijke vlekjes kun je het beste weghalen door er vlekkengum of een vlekkenspons te gebruiken.

Hanglampen met een stoffen lampenkap reinigen

Je ziet ze tegenwoordig steeds minder, maar veel mensen hebben er nog wel eentje in huis: een hanglamp met een lampenkap van stof. Stoffen materiaalsoorten die bij hanglampen gebruikt worden, mogen absoluut niet met water worden behandeld. Maar hoe krijg je deze stoffen hanglampen dan wel schoon? Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: met een goede kledingborstel of stofborstel. Let er bij het schoonmaken goed op dat het textiel van de lamp mooi blijft. Het stof mag absoluut niet van de kap afgehaald worden, maar moet goed worden vastgehouden tijdens het borstelen. Zo beschadig je het lampentextiel niet en blijft de lamp mooi en strak.

Rvs & metaal schoonmaken

Bij metalen kappen moet je ten slotte ook opletten hoe je het schoonmaken aanpakt. Rvs en chroom kun je met een vochtig doekje afnemen, om de kap daarna direct met een theedoek droog te maken.

Bij koper moet je even opletten. Meestal is afnemen me een doek voldoende voor een schoon resultaat. Zo niet? Maak dan gebruik van een speciale koperpoets. Andere metaalsoorten die je ook met een droge doek kunt reinigen, zijn brons, messing en nikkel. Succes met je schoonmaakproject en geniet van het prachtige resultaat!