Opbrengst zonnepanelen verhogen

Dit artikel gaat over de verhoging van de opbrengst van zonnepanelen. We bedoelen daarmee het verbeteren van het rendement van je investering daarin. Je steekt namelijk flink wat geld in de aanschaf en installatie van zonnepanelen op het dak van je woning, en daarom wil je dat die investering zo goed mogelijk rendeert. Daarbij spelen vele factoren een rol. Hier komen aan bod de kwaliteit van de panelen, de ligging ervan, hun installatie en de teruglevering van stroom aan het lichtnet.

Kwaliteit

Twee belangrijke kwaliteitsfactoren zijn het vermogen en de levensduur. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De afmetingen van een standaard zonnepaneel zijn 165 cm bij 99 cm. Het vermogen van dat formaat paneel ligt zo tussen de 245 en 285 Wp. De zonnepanelen met de afmetingen van 195 cm bij 99 cm hebben doorgaans een vermogen van 300 Wp of meer. Bij het kiezen van de formaten van de zonnepanelen voor een dak, gaat het om de optimale benutting van de beschikbare dakruimte. Je dient na te gaan wat de kosten zijn en wat de opbrengst is van een bepaalde opstelling van panelen. Goede zonnepanelen hebben een kwaliteitskeurmerk en vele jaren garantie, en gaan al gauw 25 jaren mee.

Ligging

De hoeveelheid stroom die kan worden opgewekt, wordt mede bepaald door de hoek waarin de zonnestralen op de panelen vallen. Om die reden heeft het weinig zin om zonnepanelen op een dakdeel te plaatsen dat op het noorden ligt. Als je de panelen kunt plaatsen op een dakdeel dat op het zuiden ligt, dan zullen die panelen gemiddeld meer stroom leveren dan dezelfde panelen op andere plekken. Als de dakdelen van je woning op het oosten en westen liggen, dan kunnen de panelen het beste over die delen worden verdeeld. De zon komt immers op in het oosten en gaat onder in het westen. De beste hellingshoek van zonnepanelen is circa 35 graden. Als je zonnepanelen aan een kant gaat oplichten, dan dient er rekening te worden gehouden met de schaduwwerking van die panelen. Wellicht leidt dat tot een kleiner aantal panelen op het dak. Het gaat er namelijk ook om hoeveel panelen je kunt plaatsen.

Installateur

Omdat goede zonnepanelen tenminste 25 jaren meegaan, is de installatie van groot belang. Aan de keuze van een installateur dient daarom de nodige aandacht te worden besteed. Dan gaat het niet alleen om de installatie zelf, maar ook wat eraan vooraf gaat. Een goede installateur kan je adviseren over hoe je het dak zo goed mogelijk kunt benutten en wat de geschatte stroomopbrengst zal zijn. Geeft de installateur een vermogensgarantie? Biedt die een installatiegarantie? Zonder zo’n garantie worden later eventuele reparatiekosten in rekening gebracht. Een goede installateur biedt je beide typen garanties.

Teruglevering stroom aan het lichtnet

Als je zonnepaneelinstallatie meer stroom opwekt dan je op een gegeven moment nodig hebt, dan kan je stroom terugleveren aan het lichtnet. Daarmee kan je je stroomrekening omlaag krijgen. Van overheidswege bestaat er de salderingsregeling. Die zorgt ervoor dat je van je elektriciteitsleverancier voor elke kilowattuur (kWh) die je teruglevert, dezelfde prijs krijgt als jezelf voor jouw verbruik aan die elektriciteitsleverancier betaalt. Die regeling zou vanaf 2023 geleidelijk worden afgebouwd. Dat is echter uitgesteld tot 2025. Tot dat jaar krijg je nog het volle pond terug voor de stroom die je teruglevert. Daarna wordt dat per jaar minder. De omvormer, die de lage gelijkspanning die van de zonnepanelen afkomt omzet in 230 V wisselspanning, dient daartoe wel op je elektriciteitsmeter te worden aangesloten.